Wist je dat...

Een koe 4 magen heeft

Niet 1, 2 ,3 maar 4 magen. Je leest het goed, vier! En die vier magen worden zo goed mogelijk ingezet. Ze zorgen ervoor dat runderen plantaardige voedingsstoffen zoals gras kunnen verteren. Elke maag heeft zijn eigen verteringsfunctie en werkt op z’n eigen manier.

Benieuwd hoe het in z’n werk gaat? Wel. De koe eet het voeder op en dan komt het voeder in de eerste maag terecht, de pens. Wanneer de pens vol is, gaat het voeder opnieuw naar de mond van de koe. Dit proces heb je waarschijnlijk wel al eens gezien! De koeien in de wei doen dit namelijk op continue basis. Dus wanneer je een koe in de wei ziet herkauwen, dan is die aan haar verteringsproces bezig.

Het fijn gekauwde voeder wordt vervolgens terug ingeslikt en doorloopt de volgende drie magen: de netmaag, boekmaag en lebmaag. Doordat de koe haar 4 magen optimaal gebruikt, zorgt dit ervoor dat zij plantaardige voedingsstoffen kan omzetten naar een lekker stukje vlees. Van plantaardige voedingsstoffen die niet consumeerbaar zijn voor de mens, jij dus, naar een gezond en duurzaam stukje vlees. Chapeau! Laat die 4 magen maar werken.

Bel even of stuur een bericht en wij proberen alle vragen binnen 24 uur op werkdagen te beantwoorden.