Farm

Verleden

Van klein naar groot

Reeds verschillende jaren wordt de landbouwmicrobe van generatie op generatie doorgegeven. Zo startten mijn papa en nonkel samen een vleesveebedrijf in 1990. Wat begon met enkele mooie runderen groeide uit tot het gekendste vleesveebedrijf van Glabbeek en omstreken, met gemiddeld 800 koeien. 800 koeien onderhouden en liefde geven was voor hen geen dagdagelijkse verplichte taak maar een hobby die ze met plezier deden. Dat het is geheim van een goede boer(in) zijn! Naast het opbouwen van een boerderij en het fokken van runderen werd en wordt er ook steeds ingezet op het afmesten van de dieren.

Gekend Belgisch Witblauw houders

Steeds werden er doordachte keuzes gemaakt. Was er iets nieuws dat zorgde voor de optimalisatie van het bedrijf? Dan sprongen ze op de kar! Hun grote inzet werd beloond met erkenning. De link naar kwaliteit werd snel gelegd. Op de boerderij is het dan ook hoofdzaak om voor de consument kwaliteitsvol, veilig en eerlijk voedsel te produceren.

Heden

Akkerbouw en vleesvee

De kalfjes die op onze boerderij geboren worden, groeien uit tot mooie, volwassen runderen voornamelijk door de liefde en allerbeste behandeling die ze genieten. Zo ontstaat een prachtproduct : een lekker mals stukje vlees.

Het Belgisch witblauw ras is een mooi Belgisch rund waar ik enorm trots op ben. Waarom?

  • Het is een milieuvriendelijk ras. Per kg voeder dat runderen opnemen, creëert een Belgisch witblauw rund meer vlees in vergelijking met andere rassen.
  • Koeien maken van gras dat lekker malse stukje vlees. Zij zetten plantaardige producten, die mensen niet kunnen verwerken, om tot werkelijk voedsel voor de mensen.
  • Het is een duurzaam stukje vlees. Door het basisrantsoen, dat bestaat uit maïs, perspulp en voorgedroogd gras, aan te vullen met een duurzaam krachtvoeder.
  • Hun vlees is zeer kwalitatief. Dit komt deels door de juiste vlees/vet verhouding.

Het vlees van Fines wordt al jaren verkocht aan en verwerkt door ambachtelijke slagers.

De plantaardige producten, zoals maïs, suikerbieten, gerst, tarwe, gras… teel ik op onze akkers. Hierbij pas ik het korte keten principe toe en produceer ik grondstoffen voor mens en dier. De suikerbieten gaan naar de suikerfabriek, 10 km verderop. Het overgebleven product van de suikerbieten: perspulp, wordt in het rantsoen voor de runderen gebruikt. Van de granen maken we stro, dat gebruikt worden als bedje voor de dieren.

Zo zorg ik ervoor dat de cirkel rond is en het hele proces van kalf tot koe ondersteund wordt door eigen productie.

(Speel)boerderij

Naast de boerderij is er ook een landbouwverbreding: speelboerderij RAVOT. Via RAVOT delen mijn mama, zus en ikzelf de passie voor de landbouw met anderen. Zo ontvangen we kinderen en volwassenen om te ravotten en te laten proeven met de landbouw. Dit doen we door rondleidingen te organiseren op de boerderij waarbij we met trots onze runderen tonen en de werking van de boerderij toelichten. Ontdekken, beleven, ervaren. Het motto van speelboerderij RAVOT waar de boerderij graag haar steentje aan bijdraagt!

Toekomst

Innoveren en continu evolueren met mijn drie waarden in het achterhoofd (kwalitatief, innoverend en duurzaam), dat is voor mij de uitdaging van morgen.

Bel even of stuur een bericht en wij proberen alle vragen binnen 24 uur op werkdagen te beantwoorden.