Een echte boerendochter. Sinds 1995 ben ik opgegroeid op een boerderij. Een droom! Van jongs af aan kon ik mij volledig uitleven op het bedrijf. Spelen, een beetje bang zijn en zeker ook veel bijleren over de boerenstiel. De passie voor de landbouw heb ik duidelijk geërfd van mijn papa. Dit liet zich ook blijken in mijn verdere studies. Zo heb ik momenteel een diploma bio-ingenieur op zak, met master in de landbouw. Onze gedeelde passie zorgde voor interessante gesprekken. Maar in 2018 overleed mijn grote held, mijn papa. Zo werd ik in het landbouwavontuur gesmeten. Zoekend naar de juiste aanpak, maar al snel in de wolken met de mooiste job ooit!
De dag van vandaag zet ik het bedrijf van mijn papa en nonkel met veel fierheid verder. Elke dag werk ik met heel veel liefde voor de stiel, de koeien en het Witblauw ras. Mijn droom werd werkelijkheid en zo run ik nu, met de hulp van de mensen rondom, mijn eigen landbouwbedrijf. Benieuwd hoe mijn dagen er zoal aan toe gaan? Ik neem jullie graag even mee door een doorsnee dag:
Half 6. De wekker gaat. Ochtendstond heeft goud in de mond! Mijn
allereerste taak van de dag is de koeien voederen. Bij het opstarten van de mengwagen hoor
ik hen al loeien, dat geluid komt hen bekend voor. Na een dik uur zijn alle koeien voorzien
van een lekkere mengeling maïs, perspulp en voorgedroogd gras, afgewerkt met nog wat
krachtvoeder. Na de koeien volgen de kalfjes. Zij genieten ’s ochtends van lekkere warme
melk met opnieuw wat krachtvoeder. Zo zorg ik ervoor dat zij de gepaste mineralen en
vitaminen kunnen opnemen en ze later even sterk worden als de andere runderen.
Half 11. Mijn ochtendtaak is reeds vervuld en ik kan met volle moed
beginnen aan de rest van de dag tussen mijn koeien. Wat houdt dit juist in? Op de planning:
de koeien en kalfjes voorzien van een nieuw strobed om op te slapen, de koeien scheren, de
dagelijkse check-up in de weides, de kuilen openleggen… en tenslotte de koeien bevruchten.
19 uur. Het einde van mijn werkdag, of toch bijna. Deze avond staat er mij
nog wat papierwerk te wachten, want ook dat hoort erbij! Maar bij het binnengaan komt de
geur van een lekker stukje Belgisch Witblauw me al tegemoet. Het water loopt me in de mond
bij het zien van mijn lievelingsgerecht, biefstuk friet. Saignant gebakken, heerlijk!
Ik kijk zeker en vast positief naar de toekomst! Theorie omzetten in de praktijk. Door innoverend, kwalitatief en duurzaam te werk te gaan probeer het beste uit het bedrijf te halen. Onzekerheden omzetten in kansen. Mijn waarden omzetten in daden.
Fines
Nieuwstraat 15
3380 Glabbeek
Bel even of stuur een bericht en wij proberen alle vragen binnen 24 uur op werkdagen te beantwoorden.