Wist je dat...

Meststoffen voeding zijn voor de velden

Meststoffen, wat is het nu juist en waarom wordt het op de velden gebruikt? Meststoffen kan je vergelijken met wat eten voor ons is. Rare gedachte hé? Maar ik leg het even uit! De gewassen op de velden hebben ook "voeding" nodig. Voeding om te groeien, net zoals wij. Want een heerlijke steak friet met een slaatje zorgt er namelijk voor dat we energie en gezonde voedingsstoffen opnemen en zo kracht opdoen. Voor de gewassen geldt dus hetzelfde principe! De meststoffen voor de velden zijn net als de steak friet voor ons.

Om een optimale groei te bekomen is het belangrijk om te weten welke voedingsstoffen er nog in de bodem zitten en welke de gewassen bijkomend nog kunnen gebruiken. Afhankelijk van de bodem kan er dus anders bemest worden voor eenzelfde teelt. Het is belangrijk om te weten dat elke landbouwer zijn bemesting aanpast aan de teelt en bodem. Meten is dus wel degelijk weten!

Op onze boerderij krijgen het gras, de tarwe en de gerst wat extra meststoffen. Dit gebeurt in de periode van eind april - begin mei. Doordat het weer wat zonniger wordt en de temperatuur wat stijgt, beginnen deze gewassen te groeien. Die groei optimaliseren we door hen wat extra voeding te geven die ze dan onmiddellijk opnemen en benutten. Naast de groei-optimalisatie zorgen de voedingsstoffen ervoor dat de planten een perfecte samenstelling hebben voor het voeder van onze runderen.

Tijdens het bemesten van de velden speelt het weer uiteraard ook een belangrijke rol! Het ideale weer zorgt ervoor dat we op het juiste moment kunnen bemesten en zo een mooie oogst als resultaat krijgen. Van mij mag het zonnetje dus wel echt wat schijnen tijdens Pasen!

Ik duim dus alvast voor goed weer en scrol nog wat verder op mijn 'weer-app' ;)

Bel even of stuur een bericht en wij proberen alle vragen binnen 24 uur op werkdagen te beantwoorden.